Reklama

Wiadomo już, że koronawirus może w zależności od warunków (temperatura, wilgotność, nasłonecznienie) utrzymać się na różnych powierzchniach nawet przez kilka dni. Badania nad przenoszeniem się SARS-CoV-12 na powierzchni produktów spożywczych trwają, ale pojawiło się już kilka oficjalnych wypowiedzi naukowców. Jeden z nich jasno przedstawił na łamach amerykańskiej telewizji CNN stanowisko w tej sprawie.

Reklama

Czy koronawirus może przetrwać na jedzeniu?

Pierwszy oficjalny komunikat Światowej Organizacji Zdrowia jasno nakreślił, że organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności szukają więcej informacji na temat potencjału przetrwania SARS-CoV-2, który powoduje COVID-19. Obecnie prowadzone są badania w celu oceny transmitowania i czasu żywotności wirusa na produktach spożywczych oraz opakowaniach. Pierwsze głosy naukowców brzmią jednak dość optymistycznie. W rozmowie z CNN dr Stephen Hahn z amerykańskiej Agencji do spraw Żywności i Leków zapewnił, że na razie nie ma dowodów na to, że wirus SARS-CoV-12 jest przenoszony przez żywność lub opakowania produktów spożywczych.

FDA has heard your concerns about shopping for #food safely. We want to assure you there is currently NO evidence of human or animal food or food packaging being associated with transmission of the #COVID19 . More food shopping info here:— FDA FOOD (Ctr for Food Safety & Applied Nutrition) (@FDAfood) April 16, 2020

https://t.co/fYSYA9TH2R

Reklama

Komunikat jest jasny, ale pamiętajcie, że w sklepach spożywczych istnieje ogromne ryzyko zarażenia się COVID-19. Powodem nie jest jednak transmisja patogenu na towarze, a duże skupisko ludzi. Dlatego noszenie masek jest obowiązkowe. Pamiętajcie jednak o regularnej wymianie tych jednorazowych oraz regularnym praniu tych bawełnianych.Mimo że na razie nie ma żadnego dowodu na przenoszenie się SARS-CoV-12 poprzez żywność, należy zachować wszelkie środki ostrożności. Po zrobieniu zakupów nie zaszkodzi umyć warzyw i zdezynfekować opakowań produktów. Należy unikać również spożywania surowych lub niedogotowanych produktów zwierzęcych. Surowe mięso, niezagotowane mleko lub potrawy typu tatar powinny być traktowane ostrożnie, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego związanego z niedogotowanymi daniami.Zdjęcie główne: istockphoto.com

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane