Reklama

Reklama

Podstawa sushi: ryż!

Myślisz, że z każdego ryżu można zrobić prawdziwe sushi? Jesteś w błędzie! Jeśli więc decydujesz się na domowe przygotowanie sushi, w pierwszej kolejności powinnaś rozejrzeć się za specjalnym ryżem do sushi, który jest specyficzny – nieco krótszy od tego, który stosujemy na co dzień w kuchni – to właśnie on decyduje o niepowtarzalnym smaku i aromacie potrawy.Jednak odpowiedni ryż to dopiero część sukcesu – żeby danie wyszło nie tylko pyszne, ale również by apetycznie wyglądało, należy odpowiednio ugotować ryż. Musi się wystarczająco kleić, żeby sushi nie rozpadało się na talerzu.Sekret receptury tkwi w odpowiednim płukaniu ziaren (do czasu, aż woda będzie klarowna), a następnie w namaczaniu ryżu i jego gotowaniu.

Sekret: ocet ryżowy

Po ugotowaniu ryżu, należy go doprawić równie istotnym składnikiem, co sam ryż – octem ryżowym. W pierwszej kolejności należy przygotować z niego "zaprawę". W tym celu rozpuszcza się go z cukrem i solą w odpowiednich proporcjach, a po wystygnięciu mieszanki łączy się ją z ugotowanym ryżem. Całość należy dokładnie wymieszać uważając, żeby nie przeciąć drobnych ziaren ryżu. Po ostygnięciu ryżu czas na dodatki – tu można eksperymentować do woli: świeże ryby, awokado, wasabi... – grunt, żeby wszystkie składniki były świeże i pochodziły ze sprawdzonego sklepu.Ale jak to wszystko odpowiednio połączyć? Jak zwinąć? Jak podać?... Robienie sushi jest sztuką i niewątpliwie wymaga wprawnej ręki Sushi Mastera.Jeśli chcesz spróbować prawdziwego, mistrzowskiego sushi, weź udział w naszym konkursie i wygraj 1 z 3 dwuosobowych voucherów o wartości 150zł do restauracji Toro Sushi przy ul. Skalskiego 5 w Warszawie na japońską ucztę zwieńczoną aromatycznym winem śliwkowym.Restauracja Toro Sushi w Warszawie oferuje świeżość i jakość, zgodnie z zasadą, że smak i prostota zawsze będą górować nad przemijającymi trendami. Zespół Toro Sushi hołduje zasadzie japońskiej kuchni, wedle której jedzenie powinno być proste, eleganckie, a zarazem wspaniale łączyć złożone i subtelne smaki. Więcej o restauracji na stronie: http://torosushi.pl/

Reklama

Laureaci konkursu:

1. Nina M.2. Joanna D.3. Agata Ch.Serdecznie gratulujemy zwycięzcom! Vouchery czekają na Waszych skrzynkach mailowych :)materiał sponsorowany

Reklama
Reklama
Reklama