klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Zakupy w czasach pandemii
Newsy

Czy koronawirus przenosi się na żywności?

Do tej pory pojawiały się tylko domysły w tej kwestii. Stanowisko naukowców w sprawie transmisji wirusa na żywności i opakowaniach wybrzmiało w programie CNN.
kwiecień 27, 2020

Wiadomo już, że koronawirus może w zależności od warunków (temperatura, wilgotność, nasłonecznienie) utrzymać się na różnych powierzchniach nawet przez kilka dni. Badania nad przenoszeniem się SARS-CoV-12 na powierzchni produktów spożywczych trwają, ale pojawiło się już kilka oficjalnych wypowiedzi naukowców. Jeden z nich jasno przedstawił na łamach amerykańskiej telewizji CNN stanowisko w tej sprawie.

Szokująca wypowiedź Violi Kołakowskiej o śmierci Krzysztofa Krawczyka! Aż ciężko uwierzyć...

Czy koronawirus może przetrwać na jedzeniu?

Pierwszy oficjalny komunikat Światowej Organizacji Zdrowia jasno nakreślił, że organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności szukają więcej informacji na temat potencjału przetrwania SARS-CoV-2, który powoduje COVID-19. Obecnie prowadzone są badania w celu oceny transmitowania i czasu żywotności wirusa na produktach spożywczych oraz opakowaniach. 

Pierwsze głosy naukowców brzmią jednak dość optymistycznie. W rozmowie z CNN dr Stephen Hahn z amerykańskiej Agencji do spraw Żywności i Leków zapewnił, że na razie nie ma dowodów na to, że wirus SARS-CoV-12 jest przenoszony przez żywność lub opakowania produktów spożywczych.

Komunikat jest jasny, ale pamiętajcie, że w sklepach spożywczych istnieje ogromne ryzyko zarażenia się COVID-19. Powodem nie jest jednak transmisja patogenu na towarze, a duże skupisko ludzi. Dlatego noszenie masek jest obowiązkowe. Pamiętajcie jednak o regularnej wymianie tych jednorazowych oraz regularnym praniu tych bawełnianych.

Mimo że na razie nie ma żadnego dowodu na przenoszenie się SARS-CoV-12 poprzez żywność, należy zachować wszelkie środki ostrożności. Po zrobieniu zakupów nie zaszkodzi umyć warzyw i zdezynfekować opakowań produktów

Należy unikać również spożywania surowych lub niedogotowanych produktów zwierzęcych. Surowe mięso, niezagotowane mleko lub potrawy typu tatar powinny być traktowane ostrożnie, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego związanego z niedogotowanymi daniami.

Zdjęcie główne: istockphoto.com

Komentarze
Koronawirus mutuje. Gorączka i duszności to nie wszystko
Styl życia Koronawirus mutuje? Gorączka i duszności to nie wszystko. U chorych pojawiły się nowe objawy
Tego scenariusza wszyscy obawiali się najbardziej - koronawirus zaczął mutować i staje się coraz bardziej niebezpieczny.
Milena Majak
marzec 12, 2020

Jak przebiega zarażenie koronawirusem? Do tej pory wśród najczęściej występujących objawów wymieniano duszności i suchy kaszel oraz podwyższoną temperaturę . Niestety, tak jak wielu naukowców przypuszczało, wirus zaczął mutować , a więc staje się coraz bardziej niebezpieczny. Co jeszcze powinno zwrócić naszą uwagę? Objawy koronawirusa Eksperci wyróżnili trzy stadia zarażenia koronawirusem SARS-CoV-2 . Zaczyna się od łagodnych objawów, które przypominają infekcję górnych dróg oddechowych. Kolejną fazą jest niezagrażające życiu zapalenie płuc. Etap końcowy jest zdecydowanie najgroźniejszy, ponieważ zaczyna rozwijać się zapalenie płuc z zespołem ostrej niewydolności oddechowej. To dlatego niektórzy pacjenci wymagają podłączenia do specjalistycznej aparatury podtrzymującej funkcje oddechowe. Teraz jednak do listy objawów podobnych do grypy dołączyły nowe, o wiele bardziej niepokojące. Okazuje się, że koronawirus może zostać pomylony z Dengą . Zobacz także: Czy można zarazić się koronawirusem przez kosmetyki? Nowe objawy koronawirusa W Singapurze wykryto dwa przypadki pacjentów, których objawy na początku jasno wskazywały na tropikalną chorobę wirusową zwaną Dengą . Pierwsze przypuszczenia lekarzy potwierdziły zresztą testy na obecność tej choroby. Niestety obaj pacjenci wrócili do szpitala z silnymi dusznościami, a to zaalarmowało personel. Kolejne badania wykazały, że są zakażeni koronawirusem , a Dengę poprzez kolejne testy ostatecznie wykluczono. Zdjęcie: istockphoto.com Jak tłumaczy dr Gabriel Yan na łamach "The Lancet",  Denga i zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 są trudne do rozróżnienia , ponieważ mają wspólne cechy kliniczne i laboratoryjne. Poniższe objawy charakteryzują Dengę, ale biorąc pod uwagę przypadek pacjentów z Singapuru, mogą też wskazywać na zakażenie COVID-9.  wysypka, biegunka, zawroty głowy,...

Przeczytaj
koronawiurs lek
Newsy Epidemia koronawirusa: Brazylijscy naukowcy stworzyli działający w 94% lek!
Brazylijski minister nauki i technologii ogłosił, że rozpoczęto testowanie niezwykle skutecznego leku na COVID-19. Jeżeli wyniki testów będą zadowalające, lek trafi do chorych już w połowie maja!
Matylda Nowak
kwiecień 17, 2020

Epidemia koronawiursa zbiera krwawe żniwo. Niedawno opublikowane wyniki badań The Institute for Health Metrics and Evaluation nie napawają optymizmem. Z raportu przygotowanego przez amerykańskich naukowców wynika, że w Europie na COVID-19 umrze 150 tysięcy osób .  I choć trwają prace na szczepionką przeciwko SARS-CoV-2 , jej wprowadzenia do sprzedaży nie możemy się spodziewać wcześniej niż za rok. Tym bardziej cieszy oświadczenie ministra nauki i technologii Brazylii, Marcosa Pontesa, który ogłosił, że w najbliższych tygodniach rozpoczną się testy leku na koronawirusa .  Fot.: YouTube Brazylijczycy odkryli lek na koronawirusa? Brazylijscy naukowcy poszukiwania leku na COVID-19 rozpoczęli od przetestowania 2000 istniejących leków , których podstawowym działaniem jest hamowanie replikacji (namnażania się) wirusów. Korzystając z metod stosowanych w biologii molekularnej i strukturalnej, informatyce naukowej, chemoinformatyce oraz sztucznej inteligencji, naukowcy zidentyfikowali sześć obiecujących substancji , które zostały przetestowane in vitro.  Podczas laboratoryjnych testów przeprowadzonych na wyizolowanych komórkach zakażonych wirusem SARS-CoV-2 badacze odkryli, że dwa z sześciu testowanych leków znacznie zmniejszyły replikację wirusa w komórkach . I jeden z tych leków był skuteczny aż w 94 procentach. Teraz działanie tego leku musi zostać sprawdzone na chorych ludziach. To wyjątkowy moment – ogłosił minister Marcos Pontes podczas niedawnej konferencji prasowej. – Jeśli testy kliniczne wykażą skuteczność tego leku, będziemy mieli opracowane w Brazylii rozwiązanie problemu leczenia Covid-19. Fot.: iStock Jak będą wyglądały testy leku na koronawirusa? Lek przeciwko COVID-19 zostanie przetestowany na 500 pacjentach przebywających w siedmiu wojskowych szpitalach znajdujących się w Rio de Janeiro, São Paulo i Brasílii. Szacuje się, że...

Przeczytaj
Krzepliwość krwi a koronawirus
Styl życia Co powoduje ciężki przebieg COVID-19? Naukowcy odkryli przyczynę
Kolejne badania potwierdzają wcześniejsze przypuszczenia lekarzy. Najnowsze wyniki pokazują, że u osób z chorobami współistniejącymi wadliwe krzepnięcie krwi może być wręcz śmiertelne.
Milena Majak
kwiecień 29, 2020

Niemal od samego początku rozprzestrzeniania się koronawirusa na świecie wiadomo, że choroby współistniejące mają kolosalny wpływ na przebieg COVID-19 . Wirus jest jednak nieprzewidywalny, a prowadzone nad patogenem badania potrafią nadal zaskoczyć nawet naukowców. Ostatni raport wykazał, że za ciężką postać zarażenia SARS-CoV-12 odpowiada wadliwy mechanizm krzepnięcia krwi u chorego . Jak krzepliwość krwi wpływa na COVID-19? Zarażenie SARS-CoV-12 przypomina połączenie grypy i zapalenia płuc. Pojawiają się gorączka, bóle mięśni oraz trudności z oddychaniem. W skrajnych przypadkach pacjentów podłącza się nawet do respiratorów, czego doświadczyła chociażby córka Kasi Kowalskiej . Wiadomo jednak, że każdy przypadek jest inny, na co mają wpływ choroby współistniejące . Trudno zatem na razie znaleźć złoty środek (oprócz szczepionki) w walce z przeróżnymi objawami, które mogą wykazywać pacjenci. Prowadzenie badań w tym kierunku jest więc czymś oczywistym. Zdjęcie: istockphoto.com Niedawno na łamach Medical News Today przeanalizowano wnioski z badań pochodzących z czasopisma "Physiological Reviews" . Przedmiotem rozważań naukowców były oczywiście choroby współistniejące, a dokładniej ich wpływ na zaostrzenie przebiegu COVID-19 . Ich autorzy zwrócili uwagę na to, że w wielu analizowanych przez nich przypadkach, do śmierci pacjentów zarażonych nowym koronawirusem, przyczyniły się krwotoki, które były wynikiem zaburzeń krzepnięcia .  Współautorzy badań z University of Texas Health Science Center w Tyler, na czele z dr Hong-Long Ji odkryli, że nadaktywny układ odpowiadający za właściwą i skuteczną wewnątrznaczyniową kontrolę krzepnięcia krwi, może być przyczyną nieprawidłowego krzepnięcia. Mówiąc prościej - jeżeli mechanizmy działające przeciw powstawaniu zakrzepom są zbyt aktywne, mogą powodować krwawienia u pacjenta...

Przeczytaj
Czy można drugi raz zarazić się koronawirusem?
Newsy Czy można drugi raz zarazić się koronawirusem?
Pojawiają się głosy, że mimo przejścia choroby COVID-19, koronawirusem można zarazić się ponownie. Niestety odpowiedź lekarzy jest niejednoznaczna...
Milena Majak
kwiecień 13, 2020

Czy tak zwani ozdrowieńcy, powinny się czuć bezpiecznie? Pojawiają się głosy, że mimo wyleczenia ich z COVID-19, te osoby mogą się tak naprawdę ponownie zarazić . Za drugim razem mieliby przechodzić chorobę bezobjawowo . To wiązałoby się niestety z dość przykrym skutkiem, czyli nieświadomym roznoszeniem patogenu i zarażaniem kolejnych osób.  Wątpliwości w tej kwestii rozwiał dr Paweł Grzesiowski, który w rozmowie z medexpress.pl odpowiedział na to nurtujące pytanie.  Zdjęcie: istockphoto.com Czy można jeszcze raz zachorować na COVID-19? Zostały przeprowadzone spore badania serologiczne. Okazuje się, że w Azji nawet 30% populacji mogło już przejść tę infekcję, bo ma przeciwciała . Mimo ciągle prowadzonych badań nad patogenem SARS-CoV-12, nadal brakuje dowodów, aby jednoznacznie potwierdzić, że osoba, która przeszła przez COVID-10, a więc wyzdrowiała, może ponownie zachorować.  Zobacz także: Chińscy naukowcy odkryli lekarstwo na koronawirusa Dr Paweł Grzesiowski słyszał tylko o kilku przypadkach z Azji, kiedy to pacjent miał wyniki ujemne, a później znów dodatnie. W rozmowie z medexpress.pl wyjaśnił, że to niekoniecznie musi oznaczać ponowne zarażenie się wirusem . Według niego może być to kwestia: fałszywie ujemnego testu, przejściowego spadku replikacji wirusa, zbyt wczesnego wypisania pacjenta ze szpitala. Na ten moment nie mamy żadnych przesłanek epidemiologicznych, żeby sądzić, że zarażamy się kilkakrotnie. Mielibyśmy po prostu powroty tych pacjentów do szpitali. Natomiast jeżeli byłaby taka opcja, że zarażalibyśmy się bezobjawowo, to też tych zachorowań byłoby dużo więcej. Na razie nie ma żadnych potwierdzeń hipotezy, że możemy chorować kilka razy w jednym sezonie - mówi w rozmowie z medexpress.pl dr Paweł Grzesiowski. Jeśli wierzyć słowom doktora Grzesiowskiego, wszelkie dotychczas zebrane dowody,...

Przeczytaj