Wiadomo już, że koronawirus może w zależności od warunków (temperatura, wilgotność, nasłonecznienie) utrzymać się na różnych powierzchniach nawet przez kilka dni. Badania nad przenoszeniem się SARS-CoV-12 na powierzchni produktów spożywczych trwają, ale pojawiło się już kilka oficjalnych wypowiedzi naukowców. Jeden z nich jasno przedstawił na łamach amerykańskiej telewizji CNN stanowisko w tej sprawie.
Czy koronawirus może przetrwać na jedzeniu?
Pierwszy oficjalny komunikat Światowej Organizacji Zdrowia jasno nakreślił, że organizacje zajmujące się bezpieczeństwem żywności szukają więcej informacji na temat potencjału przetrwania SARS-CoV-2, który powoduje COVID-19. Obecnie prowadzone są badania w celu oceny transmitowania i czasu żywotności wirusa na produktach spożywczych oraz opakowaniach.
Pierwsze głosy naukowców brzmią jednak dość optymistycznie. W rozmowie z CNN dr Stephen Hahn z amerykańskiej Agencji do spraw Żywności i Leków zapewnił, że na razie nie ma dowodów na to, że wirus SARS-CoV-12 jest przenoszony przez żywność lub opakowania produktów spożywczych.
FDA has heard your concerns about shopping for #food safely. We want to assure you there is currently NO evidence of human or animal food or food packaging being associated with transmission of the #COVID19 . More food shopping info here: https://t.co/fYSYA9TH2R
— FDA FOOD (Ctr for Food Safety & Applied Nutrition) (@FDAfood) April 16, 2020
Komunikat jest jasny, ale pamiętajcie, że w sklepach spożywczych istnieje ogromne ryzyko zarażenia się COVID-19. Powodem nie jest jednak transmisja patogenu na towarze, a duże skupisko ludzi. Dlatego noszenie masek jest obowiązkowe. Pamiętajcie jednak o regularnej wymianie tych jednorazowych oraz regularnym praniu tych bawełnianych.
Mimo że na razie nie ma żadnego dowodu na przenoszenie się SARS-CoV-12 poprzez żywność, należy zachować wszelkie środki ostrożności. Po zrobieniu zakupów nie zaszkodzi umyć warzyw i zdezynfekować opakowań produktów.
Należy unikać również spożywania surowych lub niedogotowanych produktów zwierzęcych. Surowe mięso, niezagotowane mleko lub potrawy typu tatar powinny być traktowane ostrożnie, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego związanego z niedogotowanymi daniami.
Zdjęcie główne: istockphoto.com