Estry jojoba (Jojoba Esters) pochodzą z oleju jojoba i mogą mieć różne konsystencje – od przezroczystego płynu po zwarte granulki. Nie zawierają trójglicerydów i są odporne na utlenianie. Sprawdzają się w pielęgnacji każdego typu cery, ponieważ są podobne do sebum naturalnie wydzielanego przez skórę.
Spis treści:
Estry jojoba definiuje się jako złożoną mieszaninę estrów wytworzonych przez transestryfikację oleju jojoba (INCI: Simmondsia Chinensis Seed Oil), uwodornionego oleju jojoba lub mieszanki obu substancji. Z chemicznego punktu widzenia składnik ten zalicza się do transestrów i wosków.
Postać estrów jojoba może być różnorodna – od twardych drobinek do przezroczystego płynu. Różnią się wtedy nie tylko gęstością, ale także temperaturą topnienia, która waha się między 15 a 70°C. Ich konsystencję i krystaliczność da się modyfikować przez szybkie schłodzenie, co wpływa na ich właściwości kosmetyczne.
Składają się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i alkoholi tłuszczowych połączonych wiązaniem estrowym. Nie zawierają trójglicerydów i od olejów roślinnych odróżnia je także to, że są odporne na oksydację i hydrolizę. Mają charakterystyczny tłuszczowy zapach. Liczba zmydlania estrów jojoba wynosi 88–96. Są niezwykle podobne (w około 30%) do sebum wytwarzanego przez ludzką skórę i to właśnie dzięki tej biozgodności, mają duże znaczenie w kosmetyce.
Estry jojoba są wykorzystywane w kosmetykach przeznaczonych do każdego typu cery. Regulują poziom natłuszczenia skóry, dlatego sprawdzą się zarówno w przypadku jej wysuszenia, jak i nadmiernego wydzielania sebum. Są składnikiem chętnie stosowanym do skóry dojrzałej, ponieważ przyczyniają się do jej nawilżenia, a dzięki temu sprawiają, że staje się bardziej elastyczna. Estry jojoba zalicza się do emolientów półtłustych. Szybko się wchłaniają i sprawiają, że:
Ze względu na unikalne właściwości fizyczne estry jojoba mogą być stosowane jako zagęstnik do rzadkich balsamów lub odwrotnie – ułatwiają rozprowadzanie skondensowanych kremów. Zapewniają odpowiednią konsystencję i poślizg w produktach w sztyfcie. W postaci stałej sprawdzają się jako dodatek do peelingów, ponieważ mają właściwości ścierające martwy naskórek.
Estry jojoba są cennym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała oraz włosów, a także kosmetyków upiększających. Występują między innymi w:
Estry wosku jojoba mogą być stosowane nawet w pielęgnacji bardzo wrażliwej skóry. Są składnikiem bezpiecznym dla niemowląt. Łagodzą odparzenia pieluszkowe.
Ten naturalny składnik sprawdza się m.in. jako zastępstwo dla porcji wosku w balsamie lub maśle. Zagęszcza i usztywnia emulsję. W sprzedaży można znaleźć estry jojoba o różnej konsystencji, która wyrażona jest za pomocą liczby – Jojoba Ester 15, 20, 30, 60 lub 70. Im wyższa, tym większa gęstość produktu.
Jednym ze sposobów wykorzystania tego składnika jest stworzenie delikatnego peelingu, który można stosować w codziennej rutynie pielęgnacyjnej. W tym celu potrzebna jest najtwardsza postać tej substancji – granulki (jojoba beads). Do stworzenia oczyszczającej i nawilżającej mieszanki potrzebne będą:
Wszystkie składniki tłuszczowe należy połączyć ze sobą i rozpuścić. Można to zrobić w mikrofali. Następnie trzeba je wymieszać z glinką za pomocą miksera. W tym momencie warto dodać także olejki eteryczne, ale jeśli peeling ma być łagodny dla skóry, lepiej się bez nich obejść. Po kilku minutach ubijania mikstura powinna zyskać kremową konsystencję. Na końcu należy dodać granulki.
Według raportu Cosmetic Ingredient Review dotyczącego bezpieczeństwa oleju jojoba i jego pochodnych w kosmetykach estry występują w stężeniach o rozpiętości 0,2–44%. Najwięcej jest ich w produktach do makijażu: szminkach (5–44%) i eyelinerach (5–14%). Mniejsze stężenia zarejestrowano w preparatach do pielęgnacji skóry, np. kremach i balsamach (0,3–10%), a najmniej estrów jojoba jest w perfumach (0,002%) oraz mydłach i detergentach (0,2–2%). Panel potwierdził, że wosk z tej rośliny i jego pochodne są bezpiecznymi składnikami kosmetyków w obecnych stężeniach i praktykach stosowania. Mogą mieć styczność z błonami śluzowymi i nie podrażniają oczu.
Nie ma informacji na temat niekorzystnych interakcji estrów jojoba z innymi substancjami wykorzystywanymi w kosmetykach. Ponieważ składnik ten występuje w różnych konsystencjach, ma szerokie zastosowanie, które można modyfikować w zależności od upragnionego efektu.
Jojoba (Simmondsia chinensis) to wiecznie zielony krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Estry powstają z wosku jojoba w procesie transestryfikacji. To reakcja chemiczna z alkoholami (alkoholiza), kwasami (acydoliza) lub innymi estrami. Omawiany składnik jest substancją pochodzenia naturalnego, ale ma także postać syntetyczną. Jest odpowiedni dla wegan.
Estry jojoba mają niski potencjał komedogenny, co oznacza, że raczej nie zapychają porów skóry. Są też składnikiem łagodnym i przeważnie nie wywołują reakcji alergicznej. Mogą być stosowane w pielęgnacji cery wrażliwej.
Estry jojoba są składnikiem ekologicznym, który ma certyfikat COSMOS. Stanowią dobrą alternatywę dla plastikowych mikrogranulek stosowanych w peelingach, które zaśmiecają środowisko.