Wielkanocne ciasta z bakaliami Siesta
Domowe wypieki są istotnym elementem, tworzącym atmosferę rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Dzięki bakaliom Siesta świąteczne ciasta zyskają niepowtarzalny smak i aromat, a ich przygotowanie będzie prawdziwą przyjemnością.
- Katarzyna Mordalska
Ciasto w święconce jest symbolem doskonałości oraz dobrobytu. W Polsce tradycyjnie przygotowywanymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Klasyczny mazurek powinien być płaski, pieczony na kruchym spodzie i obficie nadziewany konfiturą lub masą kajmakową. Zwyczajowo przybiera się go bakaliami. Do ozdoby mazurka marka Siesta poleca Migdały płatki, Orzechy włoskie, Orzechy laskowe oraz Rodzynki królewskie Siesta.Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć tradycyjnej baby drożdżowej. Dawniej gospodynie już na kilka dni przed świętami przebierały rodzynki i mieliły migdały, które później dodawały do ciasta. Obecnie Migdały słodkie i Rodzynki sułtanki Siesta świetnie sprawdzą się w roli dodatków do wielkanocnej baby, nadając jej wyrazistego aromatu.Bakalie Siesta wzbogacą nie tylko wypieki, ale także świąteczne dania wytrawne. Będą smacznym dodatkiem do sałatek i mięs. Sposobów na ich włączenie do wielkanocnego menu jest wiele, wszystko zależy od kreatywności kucharza.Ceny:Orzechy włoskie 6,20 zł, Orzechy laskowe 6,30 zł, Migdały słodkie 7,00 zł ,Migdały płatki 4,75 zł, Rodzynki królewskie 2,40 zł ,Rodzynki sułtanki ok. 2,00 zł