Reklama

W Indonezji ten napój zyskał niewyobrażalną sławę. Miejscowi nazywają go „es alpukat” i nie wyobrażają sobie bez niego życia. Jest to oczywiście kawa, tyle że mrożona, ale zmieszana z dość nietypowym składnikiem.Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy różne musy czy dipy i chętnie dodajemy również do sushi. Już pewnie zdążyłaś zgadnąć, że chodzi o… awokado. Śmiało przełam pierwsze lody i przygotuj „es alpukat”, czyli mrożoną kawę z musem z awokado.

Reklama

Zobacz także: Koniec z dietami bezglutenowymi, Dukanem i produktami paleo! Teraz wszyscy stawiają na...W tym celu potrzebujesz jedno awokado, filiżankę zaparzonej kawy, pół słodzonego mleka skondensowanego, szczyptę wanilii oraz syrop klonowy lub miód do smaku. Niektórzy dodają również kulkę wybranych lodów. Składniki wrzuć do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Przelej wszystko do szklanki i ciesz się tym niespotykanym smakiem. Pamiętaj, że awokado ma naprawdę wiele zalet, których jeszcze nie potrafimy docenić. A jest to między innymi wysoka zawartość kwasu oleinowego – dzięki niemu spada we krwi poziom złego cholesterolu (LDL). Dzięki temu normuje się ciśnienie krwi. Z kolei zawarta w awokado witamina C buduje naszą odporność.

Reklama

Zdjęcie główne: instagram.com/p/BJpXqR_gRA5

Reklama
Reklama
Reklama