Przepis na malinowy sorbet z bakaliami
Szukasz orzeźwienia w upalne dni? Wypróbuj przepis na pyszny sorbet malinowy z bakaliami!
- Katarzyna Mordalska
W poszukiwaniu kolejnego pomysłu na schłodzenie organizmu w te przepiękne , upalne, wakacyjne dni wybieramy własnoręcznie i szybko przyrządzoną przekąskę – deser. Wykorzystajmy sezon na świeże i aromatyczne owoce jakie oferuje nam lato i przygotujmy chłodzący smakołyk, który będzie nie tylko pyszny ale i zdrowy. Spróbujmy swoich sił przy okazji jednego z najstarszych deserów, pochodzącego prawdopodobnie z Iranu - sorbetu.
Malinowy sorbet z bakaliami
Przygotuj:
- 500 g świeżych malin
- 3 łyżki miodu (lub więcej jeśli wolimy słodsze desery)
- 1 szklanka naprawdę dobrych jakościowo bakalii (np. Bakalland)
- 4 łyżki płatków owsianych
Maliny myjemy, dodajemy miód i płatki owsiane i miksujemy. Następnie dodajemy dowolne bakalie - rodzynki, orzechy , słonecznik. Całość przelewamy do płaskiego pojemnika plastikowego. Zamrażamy na tyle tylko aby dało się je nakładać formując kulkę. Takie pyszne, zdrowe i pożywne danie zadowoli każde nudne śniadanie czy kolację.Smacznego!