klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Newsy

Jesteś uzależniona od cukru? Zrób nasz test, a się przekonasz

Słodycze to Twój ulubiony sposób na radzenie sobie z jesienną chandrą, stresem oraz złym nastrojem? A może nie wyobrażasz sobie porannej kawy bez tabliczki czekolady? Może jesteś… uzależniona od cukru. Jak to sprawdzić?
Aneta Wikariak
listopad 08, 2016

Dlaczego tak chętnie sięgamy po produkty zawierające duże ilości cukru? Stymulują one wydzielanie dopaminy oraz serotoniny, czyli tzw. „hormonu szczęścia”. Gdy Twoim ulubionym sposobem na stres jest coś słodkiego, organizm zaczyna kojarzyć dobre samopoczucie ze słodyczami. Tym samym za każdym razem, gdy doświadczysz małego lub większego kryzysu, będziesz miały ochotę pomóc sobie cukrem.

Profesor Robert Lustig z University of California w San Francisco twierdzi, że cukier działa na nasz mózg w podobny sposób, co najbardziej uzależniające substancje, takie jak heroina, morfina czy kokaina. Oczywiście, uzależnienie od cukru ma inne konsekwencje niż narkomania, mogą one jednak okazać się nie mniej groźne dla zdrowia i życia. Należą do nich m.in. otyłość, poważne choroby układu krążenia, cukrzyca czy nietolerancja glukozy.

Cukier obciąża wątrobę

Największym problemem jest sposób, w jaki nasz organizm przyswaja cukier. Podczas gdy glukoza (obecna m.in. w ziemniakach czy chlebie) jest metabolizowana w każdej komórce naszego ciała, cukier spożywczy (sacharoza) podlega przetwarzaniu głównie w wątrobie (tak jak alkohol, czyli cukier poddany fermentacji). Gdy jesz zbyt dużo słodyczy, może to obciążyć wątrobę, co w efekcie doprowadzi do jej otłuszczenia. A ponieważ większość kalorii zostaje spalona w wątrobie, nasz organizm nie dostaje sygnału, że został nakarmiony. To właśnie dlatego mózg domaga się kolejnej dawki pożywienia, a my zaczynamy jeść coraz więcej.

Na początku XX wieku roczne spożycie cukru w Europie wynosiło ok. 5 kg na osobę. Dziś statystyczny Polak zjada go 42 kg (średnia w UE wynosi ok. 39 kg). Z tego jedynie ok. 15 kg pochodzi z cukru sprzedawanego w torebkach, czyli tego, którego używamy do słodzenia napojów i gotowania. Reszta znajduje się w innych produktach: słonych przekąskach, ketchupie, słodyczach, napojach, sosach do sałatek, alkoholu czy jogurtach.

Jak rozpoznać, czy jesteś uzależniona od cukru?

Twój niepokój powinno wzbudzić 5 sygnałów:

1. Chcesz więcej i więcej!

Nie istnieje w  Twoim słowniku pojęcie „za mało czekolady". Tak jak w przypadku uzależnienia od innych substancji, osoby uzależnione od cukru potrzebują go coraz więcej, by osiągnąć podobny poziom zadowolenia.

2. Jesz, nawet jeśli nie jesteś głodna

Oczywście nie chodzi o podjadanie sałaty czy odtłuszczonych jogurtów. Nawet po obiedzie nie odmawiasz sobie słodyczy czy słonych przekąsek.

3. Dieta? Nigdy w życiu!

Martwisz się na samą myśl o konieczności zrezygnowania z niektórych przysmaków.

4. Często czujesz się słaba i zmęczona z przejedzenia.

Nawet gdy po zjedzeniu slodyczy czujesz przypływ energii, szybko ona znika.

5. Ignorujesz problemy

Od nadmiaru cukru szwankuje ci zdrowie (walczysz z otyłością, masz początki cukrzycy, nie możesz sobie poradzić z próchnicą)? A może znajomi zwracają Ci uwagę, że źle sie odżywiasz? To problemy wynikające z nawyków żywnościowych, ale nie chcesz ich zmieniać.

Jak poradzić sobie z uzależnieniem od cukru?

Jest na to kilka sposobów. Po pierwsze: wyczyść szafki i pozbądź się łakoci ze swojego domu. Niekiedy wystarczy unikać kontaktu ze słodyczami, by przezwyciężyć ochotę na sięgnięcie po nie. Po drugie: pamiętaj o tym, by jeść regularnie. Dzięki temu wahania glukozy w twoim organizmie będą mniejsze. Codzienna dieta powinna być bogata w węglowodany proste, które stopniowo uwalniają glukozę do krwi, co pomaga poskromić ochotę na słodkości. Ważne są również dobre tłuszcze, ponieważ pragnienie cukru czasami ozmacza, że organizm domaga się tłuszczu, którego mu nie dostarczono. Dzień powinnyśmy zaczynać od wysokobiałkowego śniadania (mogą to być np. jajka czy wysokobiałkowy koktajl). Gdy w ciągu dnia dopadnie cię ochota na słodycze, sięgaj po zdrowe zamienniki, np. owoce lub bakalie. Wystarczy kilkudniowy odwyk, by zauważyć różnicę – po tym czasie herbata bez cukru będzie ci smakowała bardziej niż słodzona, a cukierki zaczną wydawać się zbyt słodkie. Znajdź również inne sposoby na poprawę samopoczucia i zwiększenie wydzielania endorfin. Bieganie? Fitness? Trening tańca? Dodatkowo poprawią Twoją przemianę materii i dodadzą Ci energii.

Foto: iStock

Komentarze
Pielęgnacja dr Nigma Talib: dzięki niej gwiazdy zachowują młodość na dłużej
Dr Nigma Talib w książce "Młoda bez skalpela" udowadnia, że odstawiając alkohol, cukier, gluten i nabiał, można wręcz odwrócić skutki starzenia się. Na co dzień dba o skórę takich gwiazd kina jak Penélope Cruz, Sienna Miller i Gwyneth Paltrow. Jej metoda to tylko sezonowa moda z Hollywood, czy może źródło wiecznej młodości?
Monika Orzechowska
kwiecień 19, 2016

Na ile lat twoim zdaniem wyglądam? Na 27-28 lat. Za trzy miesiące kończę 32 Czyli udało ci się przechytrzyć starość o kilka lat. Ale pamiętaj, że wszystko, co robisz teraz - to jak jesz, jak ćwiczysz i jak żyjesz - będzie miało wpływ na to, jak będziesz wyglądać w moim wieku. Skończyłam 43 lata i czuję się lepiej niż kiedykolwiek. Ludzie, których spotykam, zawsze obstawiają, że jestem młodsza. Wiek to tylko cyfra. Nie chciałabym znów mieć 16 lat, bo dojrzewanie to koszmar, nie tylko ze względu na trądzik. Bycie kobietą jest łatwiejsze niż bycie dziewczynką. Wreszcie wiesz, kim naprawdę jesteś.  Urodę odziedziczyłaś po mamie? Tak, i odebrałam od niej lekcję piękna. Wpoiła mi na przykład, że podstawa to dokładne oczyszczanie skóry . Zmieniam też poszewki poduszek co tydzień. Wszystkie kobiety w twojej rodzinie wyglądają młodo? Tak. Czyli masz dobre geny? Ale przecież nie wszystko jest w genach! Pomagają zachować młodość, jasne, ale jeśli źle traktujesz swoje ciało, ono ci się prędzej czy później sprzeciwi. W książce pokazujesz, jak po twarzy rozpoznać, czego jest za dużo w diecie. Cukier powoduje worki pod oczami i zmarszczki, nabiał opuchliznę i trądzik, gluten wypryski. Czy z mojej twarzy można wyczytać, co jem? Widać, że jesz za dużo nabiału, glutenu i cukru, które powodują zapalenia skóry. Każda twarz jest dla mnie jak otwarta księga. Mogę z niej wyczytać, z jakimi organami możesz mieć problemy. Jeśli masz więcej zmarszczek pod oczami, mogą szwankować ci nerki, jeżeli na czole - newralgicznym organem jest jelito cienkie, a jeśli wokół ust, zbadaj sobie okrężnicę. Zaczynasz książkę od tego, że musimy zajrzeć w głąb w siebie. Głęboko. Aż po jelita. A potem spojrzeć na to, co jelita produkują. W książkach o urodzie efekty przemiany materii nie były do tej pory głównym tematem. Nie...

Przeczytaj
kobieta z czekoladą i jabłkiem
Fotolia
Styl życia Węglowodany proste i złożone w diecie - co warto wiedzieć?
Czym właściwie są węglowodany, jak je dzielimy i jaka jest ich rola w diecie? Sprawdźcie wszystko, co powinnyście wiedzieć o węglowodanach!
Katarzyna Mordalska
sierpień 18, 2015

Węglowodany – co to takiego? Węglowodany, inaczej zwane sacharydami lub cukrami, to związki chemiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Związki te występują w postaci przyswajalnej przez organizm oraz nieprzyswajalnej (błonnik). Obecność odpowiednich węglowodanów w diecie jest niezwykle ważna i często przesądza o powodzeniu lub porażce w odchudzaniu. Węglowodany proste i złożone Ze względu na zawartość jednostek cukru, węglowodany dzielimy na proste, czyli monosacharydy oraz węglowodany złożone, czyli polisacharydy. To właśnie cukry złożone powinny stanowić podstawę zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Węglowodany proste Do węglowodanów prostych należy glukoza (inaczej cukier gronowy lub trzcinowy), który występuje w owocach i warzywach. Im bardziej dojrzały i słodki owoc, tym więcej zawiera cukru. Jeśli więc dbamy o linię, warto sięgać po niezbyt dojrzałe owoce. Kolejnym cukrem prostym jest fruktoza , którą znajdziemy w owocach i miodzie. To składnik wykorzystywany w produkcji substancji słodzących, jak powszechnie stosowany syrop fruktozowy.   Glukoza wraz z fruktozą stanowią składniki sacharozy , która w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest głównie do słodzenia napojów. Dlatego na diecie zaleca się zrezygnowanie z ich picia na rzecz wody . Sacharoza wpisuje się w poczet dwucukrów, jednak potocznie często nazywa się ją po prostu cukrem. Węglowodany złożone Węglowodany złożone to przede wszystkim występująca głównie w ziemniakach i produktach zbożowych skrobia oraz występujący w organizmach zwierzęcych glikogen . Produkty zawierające skrobię, dla umożliwienia ich strawienia przez organizm, należy uprzednio ugotować, usmażyć lub poddać innemu działaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu skrobia rozpadnie się na łatwe do strawienia dekstryny.   Glikogen jest nazywany skrobią zwierzęcą, gdyż - podobnie jak...

Przeczytaj
słodycze
Fotolia
Styl życia "Dlaczego jesz słodycze?" Zdradzamy też swoje powody!
Koleżankom z redakcji zadałam krótkie pytanie: „Dlaczego jesz słodycze?” Sprawdźcie, co odpowiedziały dziewczyny i jakie jest podłoże ich działania!
Katarzyna Mordalska
październik 14, 2015

Jeśli zależy Wam na ograniczeniu słodyczy w diecie, warto przez chwilę zastanowić się, jakie właściwie są powody tego, że po nie sięgacie? W moim wypadku powód jest mocno prozaiczny. Sięgam po słodycze w momencie, kiedy mam obniżony nastrój lub, co częstsze, jestem wystawiona na działanie silnego stresu, np. podczas sesji egzaminacyjnej. Łatwo wówczas usprawiedliwiać sobie grzeszki, „bo przecież jest mi tak źle”, „mam trudny moment”, „skończy się sesja, przestanę jeść”. Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu winne endorfiny Nie da się ukryć, że zjedzenie czegoś słodkiego to najłatwiejszy i najszybszy sposób na wyzwolenie w mózgu endorfin, czyli hormonów szczęścia. To dzięki nim poprawia się nasze samopoczucie. Pod tym względem ze słodyczami jest trochę jak z narkotykami – od takiego stanu łatwo się uzależnić. Jak przerwać taki ciąg? Są dwie drogi, które doprowadzą nas do ograniczenia słodyczy w diecie, gdyż na każdego działa co innego, ale o tym za chwilę. Sprawdźmy, jakie (oprócz stresu i obniżonego nastroju) są inne powody sięgania po słodycze? Ochota na słodycze po obiedzie Bo lubię. Na słodycze mam ochotę zawsze po obiedzie. Deser to punkt obowiązkowy! Nie wiem, czy to kwestia przyzwyczajenia, ale mój żołądek wtedy oczekuje czegoś słodkiego. Iwona Chęć na słodycze po obiedzie czy innym obfitym posiłku może być związana z niedokładnym pilnowaniem pór posiłków i nieprawidłowym zbilansowaniem diety. W takich warunkach duży obiad powoduje najpierw wzrost cukru, a następnie jego gwałtowny spadek, co z kolei skutkuje tym, że mamy ochotę sięgać po najprostsze rozwiązania, czyli słodycze. Jeśli nasze posiłki są prawidłowo skomponowane i w diecie nie brakuje węglowodanów złożonych, ochota na słodycze po obiedzie może być kwestią zwykłego przyzwyczajenia, także kubków smakowych, które po słonym posiłku...

Przeczytaj
dieta zmniejszająca trądzik różowaty
Pielęgnacja Dieta przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Ta nieodpowiednia zaostrzy trądzik, a właściwa zdecydowanie zmniejszy jego uciążliwość...
Matylda Nowak
listopad 19, 2019

Trądzik różowaty to wyjątkowo uciążliwa choroba skóry. Znanym z innych form trądziku grudkom i stanom zapalnym towarzyszy trudny do ukrycia rumień . Leczenie farmakologiczne i właściwa pielęgnacja mają przy trądziku różowatym olbrzymie znaczenie. A odpowiednia dieta uczyni je jeszcze bardziej skutecznym.  View this post on Instagram A post shared by elke heekerens (@elke_rosacea) on Nov 16, 2019 at 6:48am PST Trądzik różowaty – dieta Jeśli jednak osoba z trądzikiem różowatym niewłaściwie się odżywia, nie tylko nie wyleczy swojej choroby, ale wręcz może się spodziewać zaostrzenia jej objawów . Nieodpowiednia dieta sprawi, że jej twarz będzie bardziej czerwona i pojawi się na niej znacznie więcej grudek i ropnych krostek. Czego więc przy trądziku różowatym nie jeść? Dieta nasilająca trądzik różowaty  Nasilenie objawów trądziku różowatego nastąpi będzie konsekwencją spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz takich, które zakwaszają organizm . Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu cukru we krwi i w konsekwencji zwiększone wydzielanie sebum. A gdy skóra się przetłuszcza, zatykają się jej pory i namnażają się wywołujące stany zapalne bakterie. W efekcie na twarzy pojawia się więcej krostek i zaskórników. Za to jednym z objawów zakwaszenia organizmu (zaburzenia jego równowagi kwasowo-zasadowej) są problemy skórne. Dlatego właśnie osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym : słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej (czipsów, parówek, majonezu, płatków śniadaniowych), białego pieczywa, białego ryżu, makaronu pszennego. Przy trądziku różowatym należy też wystrzegać się jedzenia zakwaszającego organizm : mięsa i wędlin, nabiału, jaj, czarnej...

Przeczytaj