klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Dieta na odporność. Jak jeść, by wzmocnić odporność, gdy szaleje koronawirus?
Newsy

Dieta na odporność. Co jeść, by wzmocnić odporność, gdy szaleje koronawirus?

Czy istnieje skuteczny sposób na ochronę przed koronawirusem? Przygotowałyśmy zbiór produktów spożywczych, które wpływają na naszą odporność.
Milena Majak
marzec 12, 2020

Jak wynika z informacji podawanych przez Światową Organizację Zdrowia, koronawirus może być szczególnie niebezpieczny dla osób w podeszłym wieku i takich, których odporność nie jest w najlepszej kondycji. Nie wpadajmy więc w panikę i zróbmy wszystko łącznie z dokładnym myciem rąk, aby jak najlepiej ochronić nasz organizm przed zarażeniem. Przygotowałyśmy dla was już niezbędną listę artykułów chemicznych i domowych, które warto kupić, póki jeszcze są dostępne. 

Drugą kluczową sprawą jest oczywiście dbanie o wspomnianą wcześniej odporność. Domową spiżarnię warto zaopatrzyć w rozsądne ilości żywności, która ma dłuższą datę przydatności do spożycia i wspomoże utrzymanie zdrowego układu trawiennego oraz prawidłowej flory bakteryjnej. Co zakupić w pierwszej kolejności?

Szokująca wypowiedź Violi Kołakowskiej o śmierci Krzysztofa Krawczyka! Aż ciężko uwierzyć...

Probiotyki na koronawirusa

Probiotyki zwykle należy brać równolegle z antybiotykiem, który zaburza równowagę w poziomie dobrych bakterii organizmu. Tego rodzaju leki można jednak przyjmować nawet profilaktycznie, ponieważ:

  • stymulują pracę układu odpornościowego,
  • tworzą w jelitach fizyczną barierę przeciw szkodliwym bakteriom,
  • poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych,
  • regulują pracę jelit.

Probiotyki możecie kupić oczywiście w aptece, ale istnieją również te naturalne, w które warto zaopatrzyć się w pierwszej kolejności. Są to na przykład: kiszona kapusta, zielone warzywa, cykoria, młody jęczmień. Ten ostatni radzimy spożywać w formie koktajlu z cytrusami i jogurtem naturalnym, które zamaskują jego nieprzyjemny zapach.

Probiotyki na koronawirusa

Zdjęcie: istockphoto.com

Pamiętajcie o tym, że mięso, drób, nabiał, jaja mogą zawierać niewielkie ilości antybiotyków (jeśli nie są eko), które wiele hodowli dodaje razem z pokarmem. Dlatego regularne spożywanie probiotyków nawet poza pandemią koronawirusa jest istotne.

Jakie warzywa jeść podczas pandemii koronawirusa? 

Warzywa są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety, ponieważ zawierają witaminy i minerały, które pomagają budować odporność. Podczas zakupów wybierajcie: marchew, buraki, korzeń pietruszki (ale natkę również), pomidory (na gałązce, w puszce, w postaci przecieru), jarmuż, imbir, cukinię, kalafior, brokuły. Co ważne - jeśli będziecie odpowiednio przechowywać te warzywa, większość z nich przetrwa nawet dwa tygodnie

Warto zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe. Są nie tylko świetnym źródłem białka, ale również dają uczucie sytości na dłużej. To na przykład: fasola (jaś, czerwona, biała), groch, cieciorka, soczewica.

Naturalnym lekarstwem jest również czosnek oraz cebula, które jak wiadomo, mają właściwości grzybobójcze i nie niszczą flory bakteryjnej. Ich szczególnie nie powinno zabraknąć w waszych domach.

Syrop na wzmocnienie odporności przed koronawirusem

Pozostając nadal w temacie budowania odporności, polecamy wam również zrobienie syropu, który spożywany codziennie rano (nie tylko gdy na świecie szaleje koronawirus) uchroni was od przeziębienia. Przygotujcie:

  • cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół cytryny (obranej ze skórki i pokrojonej na małe ćwiartki
  • 2 łyżki miodu
  • spory kawałek świeżego imbiru
  • łyżkę kurkumy
  • duży słoik

Cebulę kroimy w pióra i układamy na dnie słoika. Na to wrzucamy plasterki czosnku, plasterki imbiru. Całość posypujemy kurkumą, zalewamy miodem i układamy cytrynę. Powtarzamy proces aż do wyczerpania wszystkim składników. Wszystko ostrożnie ugniatamy, a następnie zakręcamy słoik i stawiamy go w ciepłym miejscu. Kiedy składniki zaczną puszczać soki, wstawiamy słoik do lodówki. Następnego dnia pijemy 2-3 łyżeczki syropu.

Syrop na wzmocnienie odporności przed koronawirusem

Zdjęcie: istockphoto.com

Jakie owoce jeść podczas pandemii koronawirusa?

Nie jest tajemnicą, że najlepszymi wspomagaczami odporności są wszelkiego rodzaju cytrusy, więc to właśnie w cytrynę, pomarańcze i grejpfruty zaopatrujcie się w pierwszej kolejności. Warto kupić również jabłka, świeżego ananasa oraz awokado. Budowanie odporności w takiej sytuacji to najlepsze, co możecie zrobić, a witaminy, które zawierają wymienione owoce będą tylko dodatkowo wspierać wasz organizm w walce z różnymi drobnoustrojami.

Antygrypina na wzmocnienie odporności przed koronawirusem

Podobnie jak syrop z czosnku, również antygrypina jest świetnym lekarstwem, które pomoże uchronić was od przeziębień. Zalecamy jednak picie tylko jednego rodzaju syropu, a nie dwóch jednocześnie. Do zrobienie antygrypiny potrzebujecie:

  • 3 duże grejpfruty lub 4 nieco mniejsze
  • 4 odnóża kurkumy (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm obranego kłącza imbiru
  • 7-8 łyżek miodu

Grejpfruty obieramy ze skórki i usuwamy jak najwięcej białej narośli z owocu. Dzielimy cytrusa na kawałki i wrzucamy do blendera. Jeśli używacie kurkumy, najpierw ją dokładnie umyjcie, a dopiero później pokrójcie na mniejsze kawałki. Dodajcie do blendera. Teraz wrzućcie pokrojony w plastry imbir, czosnek i całość zalejcie miodem. Uruchomcie blender i czekajcie aż wszystkie składniki zmiksują się na gładką masę. Jeśli antygrypina będzie dla was za gorzka, możecie dodać jeszcze odrobiny miodu. Całość przelejcie do słoików. Codziennie rano fundujcie sobie 1-2 kieliszki.

Jakie produkty spożywcze kupić na czas pandemii koronawirusa?

Przyda wam się na pewno suchy prowiant, czyli kasza, ryż, makaron. Zaopatrzcie się również w płatki owsiane, z których można przygotować wiele propozycji śniadań. Mają też dużo błonnika, przez co są sycące. Ważne jest jednak, aby po ich spożyciu wypić większą ilość wody, aby umożliwić trawienie błonnika. Chleb da się oczywiście zamrozić, ale możecie również upiec własny i wzbogacić go o wiele cennych ziaren.

Koniecznie są też tłuszcze, czyli masło i oliwa z oliwek tłoczona na zimno. W razie kwarantanny przydadzą się także orzechy - one również są źródłem dobrych dla organizmu tłuszczów. Jako przekąskę możecie na przykład zafundować sobie prażone nasiona dyni, który zawierają cynk.

Co obniża odporność?

Równolegle z budowaniem odporności, warto zatroszczyć się również o odpowiednią dawkę ruchu - niekoniecznie na zewnątrz. Kilkanaście minut jogi dziennie, czy trening wykonany w domu poprawią nie tylko samopoczucie, ale również krążenie krwi

Odradzamy picie alkoholu. Konieczne jest radykalne ograniczenie wypalanych w ciągu dnia papierosów. Jednym z objawów koronawirusa są duszności, a u palaczy mogą stać się wyjątkowo uporczywe. To wszystko może niweczyć wasze starania w budowaniu odporności. Podobnie zadziała śmieciowe jedzenie oraz wysokoprzetworzona żywność.

Co obniża odporność?

Zdjęcie: istockphoto.com

Mimo że eksperci apelują o rozwagę podczas robienia zakupów, w sklepach już brakuje podstawowych artykułów. Wizja zarażenia wirusem budzi w ludziach strach i z półek znika niemalże wszystko. Zaczynając od mydła i papieru toaletowego, a na konserwach, puszkach, makaronach i mrożonkach kończąc. Myślmy również o innych.

Zaobserwowaliście takie zmiany w waszych miastach?

Zdjęcie główne: istockphoto.com

Komentarze
jak wzmocnić odporność dziecka
Fotolia
Styl życia Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
Jesienią częściej niż zwykle dzieci łapią infekcje i chorują. Jak wzmocnić odporność dziecka, żeby uchronić je przed chorobami?
Katarzyna Brasiak
wrzesień 26, 2012

Jesień nie zawsze jest złota, a nagłe ochłodzenie, wiatr czy deszcz powodują, że zwłaszcza dzieci szybciej się przeziębiają. Niedojrzały układ odpornościowy niemowląt sprawia, że ich organizmy są mniej odporne na działanie chorobotwórczych wirusów i bakterii. Co można zrobić, żeby maluch nie złapał kolejnej infekcji? Jak uchronić malca przed gorączką i antybiotykami? Sprawdź, jak wzmocnić odporność dziecka jesienią!  Wzmacnianie odporności: ruch to zdrowie! Aktywność fizyczna: spacery,  zabawy ruchowe na powietrzu , bieganie, jazda na rowerze, wspinanie się na drabinki - to wszystko sprawia, że twoje dziecko będzie bardziej zahartowane. Nie rezygnuj z codziennego spaceru  nawet wtedy, jeśli maluch ma niewielki katar lub lekką chrypkę, albo gdy na dworze jest chłodno czy kropi mały deszczyk. Starsze dziecko (6-7 latek) chętnie będzie uczestniczyć w  zajęciach sportowych  razem z rówieśnikami, dlatego warto zapisać je na dodatkowe zajęcia zgodne z jego zainteresowaniami, na przykład taniec czy piłkę nożną. Wzmacnianie odporności: nie przegrzewaj Ubieranie dziecka zbyt ciepło ma zwykle skutek odwrotny od zamierzonego: maluchowi jest za ciepło, poci się, a potem wystarczy mały wiaterek i choroba gotowa.  Niemowlęciu , które jeszcze nie chodzi,  zakładamy jedną warstwę więcej , niż sobie (dodatkowa bluzeczka, sweterek lub kocyk). Dziecko, które już samo chodzi, ubieramy w tę samą ilość warstw ubrania, co siebie. Dopilnuj, aby w sypialni dziecka nie było zbyt ciepło:  optymalna temperatura to  18-20°C . Warto też codziennie przed snem przewietrzyć pokój. Wzmacnianie odporności: zdrowe odżywianie Odpowiednia  dieta wspomaga odporność organizmu , dlatego szczególnie teraz dbaj o to, żeby posiłki dziecka zawierały dużo witamin i minerałów. Wybieraj  sezonowe warzywa i owoce , a także wysokiej jakości nabiał, mięso i ryby oraz...

Przeczytaj
Styl życia 5 produktów, które warto jeść po antybiotykoterapii
Antybiotyki to grupa lekarstw o wyjątkowym działaniu. Mają zdolność do niszczenia bakterii oraz hamowania ich wzrostu, ale mogą także szkodzić. Aby były skuteczne, muszą być odpowiednio dobrane przez lekarza, niektóre niszczą wiele rodzajów bakterii, inne tylko jeden typ drobnoustrojów. Wraz ze szkodliwymi zarazkami, antybiotyk uderza także w pożyteczne mikroorganizmy, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta, która zapewni nam prawidłową florę jelitową.
KosmetykoFanki
marzec 10, 2017

1. Błonnik Po antybiotykoterapii poleca się szczególnie produkty bogate w błonnik, który oczyści skutecznie jelita z toksyn oraz dostarczy pożywki dla korzystnych bakterii. Włókno pokarmowe, dzięki właściwościom absorpcyjnym wchłania także duże ilości wody, pobudza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik możemy znaleźć m.in. w kaszach, ryżu, pieczywie żytnim, otrębach oraz nasionach roślin strączkowych. 2. Probiotyki Aktywne bakterie, które tworzą naturalną florę bakteryjną jelita poprawiają stan układu pokarmowego. Naturalne źródła probiotyków, czyli strażników naszego zdrowia to m.in. jogurty, kiszona kapusta bądź ogórki, tofu oraz chleb na zakwasie. Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które namnażane są w procesie kiszenia, poprawiają trawienie oraz likwidują toksyny z organizmu. Jogurty bogate są w wapń, białko i fosfor, najlepsze są te naturalne, zawierające szczepy bakterii probiotycznych. Kwas chlebowy wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową oraz przemianę materii. Tofu, czyli twarożek sojowy to doskonałe źródło białka, przyswajalnego żelaza oraz wapnia. 3. Warzywa i owoce Jedź je tak często jak tylko możesz, gdyż wzbogacają one całodzienne pożywienie w witaminę C oraz składniki mineralne o działaniu alkalizującym. Do warzyw i owoców, które szczególnie wzmocnią twoją odporność należą: buraki, czosnek, cebula, seler, chrzan, cytrusy oraz żurawina. 4. Kwasy Omega-3 i Omega-6 Kwasy tłuszczowe obecne w tłustych rybach oraz oleju lnianym wspomagają naturalną odporność organizmu. Nienasycone kwasy DHA oraz GLA są bardzo ważnym budulcem wszystkich nerwów oraz komórek. Pełnią także bardzo ważne funkcje przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. 5. Zioła wzmacniające...

Przeczytaj
iStock
Styl życia Często chorujesz? Nadszedł czas zmienić swoją dietę!
Czy wiesz, że nasza odporność bierze się z … jelit?! Najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym. Wystarczy na stałe zmienić swój sposób odżywiania, by wzmocnić organizm! Co jeść, by nie chorować?
Materiał partnera
styczeń 29, 2019

Często chorujesz, a katar lub kaszel są nieodłącznym elementem twojej codzienności? Pora coś z tym zrobić! Zacznij stosować poniższe zasady, które wspomogą twój układ odpornościowy, a na pewno szybko zauważysz pozytywne efekty nowej diety.  1. Nie pomijaj śniadania  Od dziecka nasze mamy powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I miały rację! Układ odpornościowy podejmuję walkę z chorobami, tylko wtedy gdy jest dobrze odżywiony. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadania powinny być sycące i rozgrzewające, ale nie mogą być za ciężkie. Zimą polecamy owsianki, jaglanki, jajka w każdej postaci lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa. Pamiętaj o warzywach, one też powinny znaleźć się w naszym śniadaniowym menu. 2. Jedz dużo warzyw i owoców Brzmi jak banał, prawda? Niestety, ale w praktyce wiele osób zapomina o warzywach i owocach, albo spożywa ich zdecydowanie za mało. Warzywa powinniśmy jeść do każdego posiłku, a owoce raz lub dwa razy dziennie, ponieważ mają sporo cukru. Warzywa można spożywać na wiele różnych sposób – w postaci sałatek, smoothie, zup, gulaszy czy zapiekanek. Wypróbuj je w wersji pieczonej w piekarniku z dodatkiem ziół, a zakochasz się w ich smaku! Jakie owoce najlepiej jeść? Cytryny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty i jabłka. Mają mnóstwo witamin i mniej cukru niż inne owoce. 3. Wybieraj zdrowe tłuszcze Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że tłuszcze są złe dla naszego zdrowia. Otóż nie, wystarczy tylko wybierać te dobre! Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, a także omega -3, dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wspomagają układ odpornościowy. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju rzepakowym, awokado, orzechach, rybach i siemieniu lnianym. 4. Sięgaj po...

Przeczytaj
Jak nie przytyć na kwarantannie spowodowanej koronawirusem?
Newsy Jak nie przytyć na kwarantannie spowodowanej koronawirusem?
Jeśli nie wiecie, od czego zacząć, aby nie przytyć podczas kwarantanny, mamy dla was plan idealny. Dzięki tym wskazówkom bez problemu znowu założycie ulubione spodnie.
Milena Majak
marzec 24, 2020

Waga już teraz wskazuje 2 kg więcej i boicie się, co to będzie pod koniec kwarantanny? My też się tego obawiamy... Wiele kobiet pewnie zastanawia się, jak nie przytyć w czasie społecznej izolacji . Na szczęście tak zwany "home office" daje nam możliwość zrealizowania tego, co do tej pory odkładaliśmy w nieskończoność. Oprócz diety znalazłyśmy też sposób na ćwiczenia w domu. Dieta na kwarantannie  Obniżona odporność  może być bardzo niebezpieczna z uwagi na to, że organizmowi brakuje bariery, która ochroni go przed atakiem koronawirusa . Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie zdrowej i zbilansowanej  diety podnoszącej odporność . Przydadzą wam się naturalne probiotyki w postaci kiszonek, określone rodzaje warzyw i owoców, a także naturalne syropy do zrobienia w domu.  Ćwiczenia w domu na kwarantannie Obszar ćwiczeń w domu jest bardzo rozległy, co od razu u niektórych może powodować dezorientację i obniżenie zapału do ćwiczeń. A jednak aktywność fizyczna, dieta, regenerujący sen mają kluczowe znaczenie w radzeniu sobie ze stresem, pozytywnie wpływają na nastój oraz poprawiają odporność . Natomiast w obecnej sytuacji trudno skupić się na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, dlatego mamy dla was kilka wskazówek, jak odnaleźć się w gąszczu informacji, aby nie zwariować i nie przegrać walki z lenistwem jeszcze w przedbiegach . Zdjęcie: istockphoto.com Aplikacje do ćwiczeń w domu Jeśli nie wiecie od czego zacząć, polecamy wam pobranie aplikacji na smartfona . Jedną z nich jest chociażby ta, którą stworzyła Anna Lewandowska. Diet & Training by Ann pomogła wielu kobietom, co bardzo często komunikują publicznie lżejsze o wiele kilogramów panie. Możecie wykupić dostęp tylko do części z treningami, jak również do części z dietami. Znajdziecie tutaj propozycje ćwiczeń dla każdego stopnia zaawansowania - również dla adepta oraz kobiet...

Przeczytaj