Reklama

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych, np. Herbapol,
  • 1 duże jabłko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania
Reklama

Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i do wody dodajemy jajko, sól, cukier, powidła, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama