Tołpa, Body & Soul
Chcę testować
sephora
Wyniki testu
BIOTEBAL EFFECT serum spray
Chcę testować
YSL
Chcę testować
neboa
Chcę testować
tresemme 1 minute
Chcę testować
La roche- posay HYALU B5 EYE SERUM
Chcę testować
Fructis Goodbye Damage
Wyniki testu
Eveline ACNE
Wyniki testu
kr-Fructis grow strong
Wyniki testu
Tołpa, My Skin Changer
Chcę testować
Fructis Grow strong orange
Wyniki testu
Serum Garnier Vitamin C
Chcę testować
tolpa authentic
Chcę testować
kosmetyki do makijażu Loreal Paris: podkład Infallible, podkład true match i mascara telescopic
Wyniki testu
Rimmel - tusz do rzęs i pomadki
Wyniki testu
podkład Bourjois Paris Healthy Mix
Wyniki testu
adidas Active Skin&Mind
Wyniki testu
Radical Farmona szampon i peeling trychologiczny
Wyniki testu
Bioderma Sensibio Micellar Oil
Laureaci
racuchy
materiały PR
Newsy

Babcine racuchy z dodatkiem śliwek

Pyszne i pożywne śniadanie to przepis na doskonały początek każdego dnia. Odpowiednio przyrządzone nie tylko dodaje energii, ale również dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych. Na co dzień, gdy wszystko robimy w biegu, śniadaniowe menu powinno być przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że musi być nudne czy banalne. Przepis na smaczne racuchy przygotował ambasador marki Herbapol – Tomek Jakubiak.

babcine racuchy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych, np. Herbapol,
  • 1 duże jabłko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i do wody dodajemy jajko, sól, cukier, powidła, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

burgery
materiały PR
Przepisy
Przepis na wegeburgery z kaszy jęczmiennej
Burgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ 4 porcje czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny KOTLETY 1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS 1 jajko ok 5 łyżek bułki tartej sól pieprz KONFITURA Z CEBULI 500g czerwonej cebuli 2 łyżki oleju sól 100 ml czerwonego wina 3 łyżki octu balsamicznego 2-3 łyżki cukru pieprz SOS opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g) 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1/2 cytryny pieprz sól łyżeczka sezamu starty lub posiekany ząbek czosnku DODATKI 1 duży pomidor kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa) 4 duże bułki Jedną torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina. Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety. W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce....

Dziewczynka pijąca mleko
Fotolia
Styl życia
Czym zastąpić mleko krowie w diecie dziecka?
Jedynym z głównych sposobów leczenia alergii na mleko krowie jest dieta eliminacyjna. Sprawdź 5 sposobów na zastąpienie mleka krowiego w diecie dziecka.

Objawy alergii na mleko  Alergia na mleko często mylona jest z nietolerancją laktozy , nietolerancja laktozy to zaburzenie ze strony układu pokarmowego spowodowane niedoborem laktazy, alergia na mleko jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na białka zawarte w mleku. Wśród objawów alergii na mleko znajdują się: kolka brzuszna refluks żołądkowo-jelitowy wymioty cuchnące biegunki (czasem z domieszką krwi) u dużej części niemowląt można zaobserwować bark przyrostu masy ciała alergie skórne w postaci czerwonej wysypki w zgięciach łokciowych, pod kolanami i na dłoniach u starszych dzieci może pojawić się atopowe zapalenie skóry nawracające zapalenia oskrzeli, gardła i uszu katar sienny Czym zastąpić mleko krowie? 1. Mleko owsiane   Do zrobienia mleka owsianego potrzebujemy:  200g płatków owsianych 1,5 l gorącej wody Płatki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut przelewany zawartość naczynia przez sitko, dociskając łyżką. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 3 dni. 2. Mleko sojowe  Do zrobienia mleka sojowego potrzebujemy: 400g ziaren soi wodę do moczenia 3l wody do przygotowania mleka cukier np. brzozowy (opcjonalnie) Ziarna soi wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do odmoczenia. Rano wylewamy wodę i płuczemy ziarna wodą. Soję rozdrabniamy blenderem dolewając stopniowo 3l wody. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przelewamy soję przez sitko wyłożone gazą. Na końcu dodajemy cukier. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce.   3. Mleko ryżowe Do zrobienia mleka ryżowego potrzebujemy:  100g ryżu laskę wanilii 4 szklanki wody Ryż z laską wanilii gotujemy około 40 minut. Należy pamiętać, aby uzupełniać wodę która...

Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia
Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

gofry
Fotolia
Przepisy
Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?
Wciąż szukasz idealnego przepisu na gofry? Nie zawsze wychodzą doskonale wypieczone i chrupiące? Podpowiadamy, jak uniknąć takiej sytuacji! Wypróbujcie także sprawdzony przepis Wizażanki!

Żeby gofry były chrupiące… Od idealnych gofrów dzielą Cię dosłownie trzy kroki: - sprawdzony przepis, - odpowiednio przygotowane składniki, - dobra gofrownica o wysokiej mocy. Przepis na chrupiące gofry znajdziesz poniżej, tylko co z tymi składnikami? Kluczem do sukcesu jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i utrzymanie ich w temperaturze pokojowej tak, by przed przygotowaniem ciasta trochę się ogrzały. Nie pozostaje to bez znaczenia nie tylko w wypadku wypieków i ciast przygotowywanych w piekarniku, ale także przy robieniu gofrów. Co do gofrownicy – im wyższa moc, tym lepiej. Gofry nie tylko pieką się szybciej, ale dzięki temu są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Podczas pieczenia ważne jest także, by nie otwierać gofrownicy i nie "ochładzać" ciasta. Wypróbowany przepis na gofry Ten przepis na chrupiące gofry to pomysł Wizażanki Vesenki. Do tej pory zgromadził on najwięcej pozytywnych recenzji i komentarzy. Ciasto przygotowuje się w dosłownie kilka minut. Składniki: 3 szklanki mąki 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 łyżka proszku do pieczenia 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki (oprócz białek) ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać. Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano – około 2-3 minuty (trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami (cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp.). Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie – im większą moc ma gofrownica, tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką. Przed pieczeniem, a potem co kilka...

Nasze akcje
Sephora diagnoza skóry
Pielęgnacja
Sprawdzamy potrzeby naszej skóry dzięki usłudze cyfrowej diagnozy w perfumerii Sephora i dobieramy najlepsze kosmetyki [test premium]
Współpraca reklamowa
garnier fructis Goodbye Damage
Fryzury
Szampon i odżywka Garnier Fructis Goodbye Damage sprawdzone przez Wizażanki!
Współpraca reklamowa
Bourjois Jak dopasować podkład
Makijaż
Jak dobrać podkład, aby odpowiadał na potrzeby skóry?
Współpraca reklamowa
solverx test redakcji
Pielęgnacja
Sprawdziliśmy nową linię kosmetyków z kofeiną SOLVERX for MEN ACTIVE. Jak wypadły? [TEST REDAKCJI]
Współpraca reklamowa
tolpa acne
Pielęgnacja
Gdy cera płata nam figle. Jak skutecznie zapobiegać niedoskonałościom?
Współpraca reklamowa
Regenerujący balsam Lipikar Baume Light AP+M La Roche-Posay
Pielęgnacja
Regenerujący balsam Lipikar Baume Light AP+M od La Roche-Posay sprawdzony przez mamy i dzieci
Współpraca reklamowa
Pielęgnacja
Promienna skóra i mocne włosy - zaufaj sprawdzonym formułom oraz składnikom aktywnym i ciesz się pięknym wyglądem na wiosnę
Współpraca reklamowa
Douglas-collection-skincare-skin-focus-vitamin-radiance-main-beauty
Pielęgnacja
„Skóra wygląda młodziej, bardzo zdrowo i jest pełna blasku”. Kosmetyki do pielęgnacji Douglas Collection przetestowane!
Współpraca reklamowa