Babcine racuchy z dodatkiem śliwek
Pyszne i pożywne śniadanie to przepis na doskonały początek każdego dnia. Odpowiednio przyrządzone nie tylko dodaje energii, ale również dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych. Na co dzień, gdy wszystko robimy w biegu, śniadaniowe menu powinno być przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że musi być nudne czy banalne. Przepis na smaczne racuchy przygotował ambasador marki Herbapol – Tomek Jakubiak.
- Katarzyna Mordalska
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 dag drożdży,
- 5 łyżek ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 3 łyżki powideł śliwkowych, np. Herbapol,
- 1 duże jabłko,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i do wody dodajemy jajko, sól, cukier, powidła, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.Smacznego!